C O R P O R A T E S T O R Y T E L L I N G
UNDER CONSTRUCTION
Honderd jaar werken aan vrede door recht
Jubileumboek
Bouwen aan vrede
Het Vredespaleis geniet wereldwijde bekendheid. Maar wat gebeurt er precies? De een denkt dat Ratko Mladić in de kerkers wordt vastgehouden, de ander dat de koning er woont. Werk aan de winkel dus. Samen met Johan Joor, Heikelien Verrijn Stuart, Daan Meijer, Inge van Mill en Floris Tilanus maakten wij het jubileumboek ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van het Vredespaleis in Den Haag.
Het Vredespaleis in historisch perspectief
Het eerste deel bestaat uit een rijk geïllustreerd overzicht van de wereldgeschiedenis vanuit het perspectief van het Vredespaleis. Johan Joor beschrijft op toegankelijke wijze de aanleiding en totstandkoming van het Vredespaleis, dat dankzij de gift van Andrew Carnegie mogelijk werd. Joor verhaalt over het wel en wee van het gebouw en de instituties die het herbergt, zoals het Permanent Hof van Arbitrage en het hoogste juridische orgaan van de Verenigde Naties, het Internationaal Gerechtshof. Hij doet dit aan de hand van vijf episodes, die hij telkens met een tijdsbeeld inleidt. Daan Meijer, verantwoordelijk voor het beeldmateriaal van dit rijk-geïllustreerde historische deel, heeft uit de archieven de meest bijzondere beelden weten op te dissen.
Een dag uit het leven op het Vredespaleis
Het tweede deel van het boek bestaat uit een fotoreportage waarin Inge van Mill als een 'vlieg op de muur' het dagelijks leven in het Vredespaleis heeft vastgelegd. Van de kelders tot het puntje van de toren, van de schoonmakers tot de internationale rechtszaken, van de grote happenings tot de intieme beraadslagingen.
Reflecties op de functie, rol en rolinvulling
Het fotodeel is eigenlijk een illustratie van het derde deel, een rechts-filosofisch essay. Hierin beschrijft auteur Heikelien Verrijn Stuart aan de hand van een wandeling door het Vredespaleis de rol en betekenis van het gebouw en de instituties voor de wereldvrede op dit moment. Het is een persoonlijk verhaal dat je meevoert, upstairs en downstairs. Ze staat stil bij de dilemma's en de praktische bezwaren van bestuurders, directie, rechters en ondersteunend personeel. Een fascinerende inkijk in een gespecialiseerde wereld die als gesloten te boek staat, maar in toenemende mate oog heeft voor de belangen van iedereen.
Brieven aan de Vrede
Een vierde deel tenslotte betreft brieven. We hebben van alle continenten beroemde schrijvers uitgenodigd om een brief te schrijven aan 'De Vrede'. Ben Okri, Juan Pablo Villalobos, Günter Grass, Arnon Grunberg, Perihan Magden, Jamal Hahjoub, Ben Okri, Juan Pablo Villalobos zijn op die uitnodiging ingegaan. Brief voor brief juweeltjes, zowel filosofisch als literair.
Bouwen aan Vrede
Op 28 augustus 2013 werd het boek door de voorzitter van de Carnegie Stichting, Bernard Bot, aan ZKH Willem Alexander aangeboden in het bijzijn van de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, premier Rutte, de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie, de burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen en de kleinzoon van de grondlegger van het Vredespaleis zelf, Andrew Carnegie zelf. Het boek was, naast de Nederlandse editie, meteen ook beschikbaar in een Engelse en Franse vertaling.